Hungexpo revitalizációja
Budapest

Hungexpo revitalizációja

Az elmúlt évtizedek legjelentősebb fejlesztésének köszönhetően a HUNGEXPO-n több mint 70.000 m² -es fedett és a 36 hektáros szabad terület újult meg: 3, összesen 32.000 m²  alapterületű kiállítási csarnok (A, B és D csarnokok) teljeskörű, ezekkel párhuzamosan pedig 2 pavilon (F és G pavilonok) kisebb felújításon estek át. Ezen felül két új, egy 7.250 m² -es és egy 5.700 m² -es pavilon (E és H pavilonok), egy fogadóépület (F1) és az ország legmodernebb kongresszusi központja is felépült, melynek köszönhetően a Hungexpo a jövőben szinte bármekkora nemzetközi konferencia befogadására alkalmas lesz. A létesítmény körül 3.300 belső és 840 külső parkolót alakítottak ki. Megújult a terület teljes közmű infrastruktúrája, a beruházás színvonalas tereprendezéssel és zöldterület növekedéssel is járt.

Hungexpo

A régi szökőkút és medence helyén megépült új, 7.800 m² -es F1 fogadóépület a HUNGEXPO főbejárataként és látogatókat elosztó épületként funkcionál a jövőben. Az épület triszkelion alakú architektúrája a szikár pavilonvilág ellensúlyozásaként organikus, kortárs építészeti elemként ad hangsúlyt az érkezési területnek. Az új F1 csarnok emblematikus megjelenését az íves formavilág adja. Kivételt képez ez alól egy nagyon különleges „gitárpengető” alakú fal, amely a kivitelező csapat egyik büszkesége.  

Hungexpo

A ház egyetlen dilatáció nélküli fő egységből áll, melynek földszintjén találjuk a vendégek beléptetésével kapcsolatos területeket (6 db pénztár, 10 db információs pult, beléptetőpontok), illetve az infrastrukturális háttérfunkciókat, úgy, mint a büfé és a mosdók. Az épület további két szintjén az üzemeltetést kiszolgáló irodák helyezkednek el, valamint egy 242 m² -es, 300 fős rendezvényterem is helyet kapott a létesítményben. A szellős, látványos épületben szinte minden szerkezet látszódik, az elválasztófalak kiváló akusztikai jellemzőkkel bíró, moduláris üveg válaszfalrendszerből készültek. A legfelső szinten, az úgynevezett "fánk" részben kapott helyet a házat ellátó gépészet, a pincében pedig a további gépészeti helyiségeken felül a terület energetikai központja, tárolók, raktárak találhatók.  

Körülbelül 6.500 m3 beton került összesen beépítésre, ehhez 17.500 m² -nyi felületű zsaluzatra és 755 tonna betonacélra volt szükség. A homlokzati háromszög tagolású üvegfelületek nagysága kb. 1.300 m², az épület külső borítását tartó acélszerkezet súlya pedig kb. 750 tonna.  

Tevékenységek
Építészeti és szerkezeti megoldások
Acélszerkezetek
Generálkivitelezés
Építészeti és szerkezeti megoldások
Tető- és homlokzatburkolatok
Ipari technológiák
Villamosipari technológiák
Tervezés