K-ARTS Művészeti Alapítvány

A KÉSZ Csoport több évtizede elkötelezetten támogatja a kultúrát, a művészeteket. A hagyomány folytatásaként 2017-ben életre hívtuk a K-ARTS Művészeti Alapítványt, amelynek küldetése a hazai kortárs – acél és egyéb indusztriális alapanyagokkal dolgozó – képzőművészet népszerűsítése Magyarországon és külföldön egyaránt.  

Az alapítvány napjainkra jelentős kortárs képzőművészeti, iparművészeti gyűjteményt hozott létre. Jelenleg több mint 500 műalkotást gondoz és tudhat magáénak, melyeket kiállításokon, rendezvényeken mutat be a közönségnek. Ez a folyamatosan fejlődő kortárs gyűjtemény elsődlegesen fémszobrokból, installációkból, valamint grafikákból, fotókból és festményekből áll. Az alkotók között nem csak neves magyar művészeket találni, hanem feltörekvő külföldi szobrászművészeket egyaránt.  

K-ARTS

Az alapítvány feladatai közé tartozik az indusztriális képző- és iparművészeti tevékenységek, valamint az alkalmazott design alkotóinak segítése. Ennek a munkának eredményeként a K-ARTS már évek óta szervez fémművészeti alkotótáborokat a KÉSZ Ipari és Innovációs Park területén (Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion, nemzetközi fémművészeti alkotótábor). Az ott született művekből rendszeresen kiállításokat rendez, bemutatóival számtalan meghívásnak tesz eleget. Az itt dolgozó művészek munkájához a KÉSZ Csoport nem csak a területet és teret biztosítja, de szakembereink, így például hegesztő, lakatos és festő kollégáink is bekapcsolódnak az alkotási folyamatokba, valamint a művekhez szükséges alapanyagokkal és eszközökkel is segítjük a műalkotások születését.  

K-Arts

A K-ARTS a KÉSZ Csoport kreatívipari partnere is: művészekkel, belsőépítészekkel együttműködve valósítja meg a beruházók, tervezők egyedi elképzeléseit. Az elmúlt évek során különböző köztéri szobrászati és iparművészeti alkotások, installációk és egyéb design elemek létrehozásában is közreműködött. Ilyenek többek között a Love Győr betűszobor, a Vasas SC Illovszky Rudolf Stadionjában található foci ikonok portréképei, a Szegedi Nemzeti Kajak-Kenu és Evezős Olimpiai Központnak készült evezős sportok acélszobor, vagy Budapesten a Széll Kálmán téri Public Art bronzplasztikák. 

I love Győr

Eddig több mint negyven kiállításon mutathattuk be a festményekből, grafikákból, fotókból, acélszobrokból és egyéb műalkotásokból álló K-ARTS Művészeti Gyűjteményt. 2022 elején például Kecskeméten a Metszéspont című kortárs képzőművészeti kiállításhoz kapcsolódóan egy különleges installáció készült a KÉSZ Csoport 40. születésnapja alkalmából. Negyven darab, egyenként 460 kg tömegű, a KÉSZ Csoport dolgozóinak kézlenyomatával tarkított acélkorong került az acélszerkezet gyártó üzemünkből a kecskeméti Deák térre, hatszög formába rendezve.