Balaland

Ötcsillagos szállodát és családi élményparkot épített a KÉSZ Csoport a Balaton partján

Március 31-én került átadásra szántódi BalaLand Resort és FamilyPark 5*-os wellnesshotel, amely mostantól egész évben várja a látogatókat. A karibi stílusban épült gyermekbarát luxusszálloda egy 300 méteres partszakasszal rendelkező 5,5 hektáros területen kialakított 109 szobás hotel és 10 000 m2-es élménypark a Balaton déli partján.  A szálloda és a hozzá kapcsolódó Balaland Family Park generálkivitelezését a KÉSZ Csoport tagvállalatai és stratégiai partnerei valósították meg.

A kivitelezés részét képezte egy mennyezetre függesztve futó kisvasút, valamint a wellness részleg kialakítása, továbbá a külső területeken lefúrt geotermikus szondák és az épületek tetején kialakított extenzív zöldtetők megvalósítása. A Family Park földszintjének vizes játékterében kaptak helyet különböző kialakítású és méretű gyermekmedencék csúszdákkal, míg a szintén a földszinten található száraz játéktérben számos olyan tematikus játékelem került elhelyezésre, mint a függesztett sínpályán haladó monorail, VR szoba, 3D tematikájú mászófal vagy lézer labirintus. A galéria szinten kialakított pihenőtérben sószoba, masszázs helyiség, szauna és gőzkabin is kialakításra került. A két épület körül pedig pálmafákkal és szökőkúttal kialakított zöldövezeti terület varázsolja tengerpartivá a kilátást.

Balaland Family Hotel & Resort

Komplex, és semmiképp sem hétköznapi beruházás volt

A projektről Kelemen Csaba, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgatója külön nyilatkozatban kifejtette: 

„A komplex feladatokat magában foglaló munkát 2020 őszén kezdtük meg, melynek végeredményeként 2023. március 1-jén nyitott meg a mind megjelenésében, mind pedig funkcionalitásában egyedi épületegyüttes. A megvalósításban partnereink mellett a KÉSZ Csoport számos tagvállalatának szakemberei vettek részt. Az épületvillamossági kivitelezési feladatokat, az acélszerkezetek gyártását, szerelését, az előregyártott szerkezeteket és épületburok elemeket, valamint a biztonságtechnikai megoldásokat cégcsoportunk saját erőforrásaival valósította meg.”

Sikeresen leküzdöttük a járvány és a háború okozta kihívásokat

A KÉSZ Csoport generálkivitelező cégének vezérigazgatója a kihívásokra is kitért: 

„A koronavírus-járvány és a háborús helyzet építőipari piacra gyakorolt hatásai és következményei számos nehézséget gördítettek elénk. A kivitelezés folyamán kiszámíthatatlanná vált az alapanyag-ellátás, az erőforrások rendelkezésre állása. A külföldről érkező prémium anyagok, berendezések beszállításában jelentős késedelmekkel, míg a drasztikus árfolyamváltozás hatásaként nagymértékű árnövekedéssel kellett szembesülnünk. Az iparágat sújtó negatív, előre nem kalkulálható piaci hatásokat és az ezekből is adódó költségnövekedést a KÉSZ Csoport jelentős mértékű saját pénzügyi erőforrásainak bevonásával kompenzálta. Megrendelőnk céljainak elérését ezzel is segítve valósulhatott meg a Kisfaludy Program keretében is támogatott, egyedi kialakítású, prémium kategóriájú létesítmény a Balaton partján."

Ennek kapcsán Kelemen Csaba kifejtette: 

"Üdvözöljük Magyarország Kormányának azon törvényi intézkedését, ami ilyen, vagy ehhez hasonló, közbeszerzéssel érintett projektek tekintetében azt célozza meg, hogy a szomszédságunkban zajló orosz-ukrán háború okozta áremelkedéssel érintett építőanyagok és beépítésre kerülő építőipari termékek, valamint az építési beruházások megvalósítására kötött szerződések pénzügyi kompenzálása lehetővé váljon. Ezen kormányzati szándék szellemében bízunk abban, hogy a projekt sikeres megvalósulása érdekében tett erőfeszítéseink és ráfordításaink arányos ellentételezésére a megrendelőnkkel közösen sikerül megoldást találnunk.”

Balaland
Balaland
Balaland
Balaland
Balaland
Balaland
Balaland
Balaland
Balaland
Balaland
Balaland
Balaland