Energiahatékonyság és csökkenő károsanyag-kibocsátás: így zöldülhet tovább az építőipar

Egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak a fenntarthatósági, energiahatékonysági szempontok a vállalatok életében, így az építőiparban is. Fejlődésre azonban még bőven van tér: egyrészt az iparág felel a víz- és hulladékgazdálkodás, valamint a nyersanyag- és energiafelhasználás 30-50 százalékáért az EU-ban. Másrészt pedig meglehetősen rossz az építőipar megítélése ebből a szempontból: egy felmérés szerint a magyarok döntő többsége úgy gondolja, hogy még nem fordít kellő figyelmet erre a kérdésre az iparág. A KÉSZ Csoport a helyzet javítása érdekében átfogó és hosszú távú, ESG-szempontoknak is megfelelő fenntarthatósági stratégiát alakított ki, amiben többek között számszerű vállalásokat tesz például a kibocsátás csökkentésére, de emellett a beszállítóit is bevonja a kitűzött célok elérésébe. A vállalat első fenntarthatósági jelentése jövőre jelenik meg, amely a környezetvédelmi aspektusok mellett vállalatirányítási és társadalmi témákat is magába foglal majd. 

A magyarok mindössze 3 százaléka gondolja úgy, hogy az építőipari vállalatok környezettudatosak és fenntarthatóan működnek – derült ki a KÉSZ Csoport 2021 év végén végzett reprezentatív kutatásából. Szintén nagyon kevesen, mindössze 8 százalék értett egyet azzal, hogy egyre több a fenntartható megoldás az építőiparban, és az épületek mellett az építkezések is környezetkímélőbbek. Az építőiparnak jelentős a környezeti lábnyoma: a KPMG adatai szerint az iparág felel a víz- és hulladékgazdálkodás 33 százalékáért, valamint a nyersanyag- és energiafelhasználás feléért az EU-ban.

A szabályozói, befektetői és piaci hatások miatt is növekszik az elvárás a gazdasági szereplők, így az építőipari vállalkozások környezetbarát, etikus és átlátható működése iránt. A KÉSZ Csoport, Magyarország egyik legszélesebb portfoliójával rendelkező, építőipari fókuszú, technológia vezérelt vállalatcsoportja az elsők között indított el egy nagyszabású, ESG-szempontoknak is megfelelő fenntarthatósági programot. A KÉSZ Next néven futó program célja, hogy a fenntarthatóság beépüljön a cég üzleti stratégiájába és része legyen a vállalati kultúrának, ennek eredményeképpen pedig hozzájáruljon a szemléletváltáshoz egyéni szinten is. Nem utolsó sorban cél az iparág megítélésének javítása is. 

Iparági összefogásra van szükség
„A KÉSZ Csoportnál folyamatosan azon dolgozunk, hogy működésünket és folyamatainkat innovatív megoldások és technológiák segítségével fejlesszük. A kötelező előírásokon jóval túlmutató, 2030-ig szóló fenntarthatósági stratégiánk célja a hosszútávú értékteremtés, ezért az iparágban az elsők között mindhárom ESG-pilléren belül konkrét célokat tűztünk ki, és akciókat határoztunk meg, hogy ezeket elérjük. A stratégiánk több mint 30 tagvállalatunk és stratégiai partnerünk törekvéseit foglalja magában, továbbá az átfogó, rendkívül részletes és konszolidált ESG jelentésünk is hasonló alapossággal kerül előkészítésre. Széles portfóliónknak köszönhetően az építőipar mellett számos egyéb iparág is érintett, mint például az energetika, az ipari technológiák, vagy a villamosipar. Emellett fontosnak tartjuk, hogy az alvállalkozóinkat is bevonjuk az egyes vállalásokba. Üdvözöljük, hogy az iparág több nagy szereplője is prioritásként kezeli a fenntarthatóság témakörét, hisszük, hogy mi is sokakat inspirálunk az úton. A valódi változás eléréséhez ugyanis szükség van az iparági összefogásra” - mondta Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója. 

A stratégiaalkotást ESG-szempontú helyzetértékelés, benchmark elemzés, lényegességi felmérés és karbonlábnyom-számítás előzte meg, amelyeket külső tanácsadóként a KPMG támogatott. 

„A KPMG számára az ESG a három legfontosabb globális prioritás egyike, ezért 2023-ig másfél milliárd dollárt invesztálunk fejlesztésbe, annak érdekében, hogy ügyfeleinket a legmagasabb színvonalú és legszélesebb körű ESG-szolgáltatási portfolióval és a legjobb szakemberekkel tudjuk kiszolgálni. Így örömmel vettünk részt a KÉSZ Csoport szakmailag megalapozott és előremutató fenntarthatósági stratégiájának kialakításában, ezzel is ösztönözve és elősegítve a vállalat közép- és hosszú távú hazai és nemzetközi versenyképességét, valamint a következő időszak zöld gazdasági átmenetét a hazai építőiparban és a kapcsolódó ágazatokban” – mondta Rakó Ágnes, a KPMG ESG-ért felelős partnere. 

Kibocsátáscsökkentés, energiahatékonyság, alvállalkozók bevonása
A cégcsoport a fenntarthatósági stratégia irányainak meghatározása során trendkövető környezeti, valamint piacvezető társadalmi és vállalatirányítási célok mellett köteleződött el. 

Környezetvédelmi célok:
•    A szén-dioxid-kibocsátás 50 százalékos csökkentése 2030-ra a közvetlen és közvetett üvegházhatású gáz kibocsájtás területén, a 2019-es szinthez képest 
•    2030-ra az energiahatékonyság 25 százalékkal való növelése 
•    Villamosenergia-szükséglet ellátása 100 százalékban megújuló energiaforrásból
•    2030-ig a gépjárművek kétharmadát hibrid üzeműre cseréli a vállalat, növelve az elektromos autók arányát, az üzemanyagból származó szén-dioxid-kibocsátást pedig 50 százalékkal csökkenti
•    Új, karbonsemleges irodaház épül
•    A hazai, saját fejlesztésű irodaépületek esetében legalább BREEAM Excellent/LEED Gold/WELL Platinum minősítés elérése és az uniós Taxonómiának való megfelelés
•    A körforgásos gazdaságra történő átállás jegyében a nem veszélyes hulladékok hasznosítási arányának 75 százalékra növelése

Társadalmi célok:
•    Zéró súlyos baleset elérése, kiterjesztve az alvállalkozói körre is
•    Vállalati értékek transzparens közvetítése és beépítése a mindennapi működésbe, a CSR tevékenység erősítése
•    Az építőipar magasépítés ágazatának legvonzóbb munkahelyévé válni
•    Utánpótlás biztosítása az építőipar számára, az oktatás és szakképzés még erőteljesebb támogatásával 

Vállalatirányítási célok:
•    Első, GRI Szabvány szerint készülő fenntarthatósági jelentés publikálása 2023-ban
•    ESG stratégia kialakítása és implementációja, beemelése a szabályzatokba
•    ESG Bizottság létrehozása
•    Kockázati megközelítés erősítése, kockázat alapú tervezés és a kontrollfolyamatok fejlesztése
•    A partnerminősítés fejlesztése, ESG kritériumoknak megfelelő partnerek kiválasztása

A szakmai munka következő lépése a KÉSZ Csoport számára a GRI Szabványnak megfelelő teljeskörű fenntarthatósági jelentés elkészítésével, a stratégia végrehajtásával és az ezt támogató szemléletformálással folytatódik.