Megjelent a KÉSZ Csoport első fenntarthatósági jelentése

Budapest, 2023. június 29. - A KÉSZ Csoport publikálta 2022. évi tevékenységét összefoglaló, GRI 2021 Szabványnak megfelelően készült fenntarthatósági jelentését. Az első alkalommal kiadott jelentés számottevő lépés a cégcsoport ESG érettségének továbbfejlesztésében, mely átláthatóvá teszi a részben önkéntes, részben uniós kötelezettségekből adódó célkitűzései megvalósítását. A KÉSZ Csoport stratégiai szinten kezeli a fenntarthatóság témakörét, ennek megfelelően a 2022-2030 közötti időszakra a kötelező előírásokon jóval túlmutató fenntarthatósági célokat tűzött ki.

Az Európai Parlament 2022. novemberében fogadta el a fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati jelentéstételről szóló irányelvet (CSRD), amely a nem pénzügyi beszámolási irányelvet (NFRD) közel 50 ezer vállalatra terjesztette ki. Annak érdekében, hogy a nagyvállalatokra 2025-től érvényes jelentéstételi kötelezettségre időben felkészüljön, a KÉSZ Csoport átvilágította belső folyamatait és adatstruktúráit, átfogó értékelést készített, továbbá megalkotta 2030-ig szóló fenntarthatósági stratégiáját és szemléletformáló kampányt indított. A „Greengage – zöld elkötelezettség” díjat is elnyert KÉSZ Next program célja, hogy a fenntarthatóság az üzleti stratégiába integrálódva érvényesülhessen és a vállalati kultúrába is fokozatosan beépülve, példát mutasson a hazai piac szereplőinek is.

Eredmények

A fenntarthatóság ma már versenyképességi kérdés

A KÉSZ Csoport nemzetközi szinten is elismert, több ESG dimenzióban is piacvezető építőipari fókuszú technológia vezérelt vállalatcsoporttá szeretne válni a belső szinergiák kihasználása és a partnerekkel történő szoros együttműködések révén. Tisztában vagyunk vele, hogy a fenntarthatóság már üzleti, versenyképességi kérdés, amely meghatározza a finanszírozási feltételeket, továbbá a beszállítói láncban betöltött szerepünket. Tudjuk, hogy sok munka vár még ránk, ennek a hosszú útnak az első lépéseit mutatjuk be a jelentésünkben” - mondta Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója.

A fenntarthatósági jelentésben szerepelnek a cégcsoport környezetvédelem, társadalom és vállalatirányítás területén elért eredményei és adatai, megfelelve a nemzetközileg legelterjedtebb fenntarthatósági szabvány, a GRI (GRI: Global Reporting Initiative, Globális Jelentéstételi Kezdeményezés) elvárásainak.

A jelentés beszámol a cégcsoport innovációs törekvéseiről, hiszen az építőipar jelene már a digitalizáció és a BIM alapú megoldások mind széleskörűbb alkalmazása. A KÉSZ Csoport tavaly fogadta el BIM Stratégiáját, melynek megvalósítása jelenleg is folyik. Csaknem 700 munkatárs vett részt a Budapesti Műszaki Egyetem közreműködésével megvalósított BIM képzésen, a BIM Ösztöndíj Programra jelentkezők közül pedig hét egyetemista a cégcsoport tagvállalatainál és stratégiai partnereinél helyezkedett el.

Fókuszban a szakképzés

A KÉSZ Csoport célja, hogy aktívan részt vegyen a szakképzett utánpótlás biztosításában és vonzóvá tegye a fiatalok számára az iparágat. A társadalmi célok között hangsúlyosan szerepel az oktatás és szakképzés még erőteljesebb támogatása professzionális képzések biztosításával. Az elmúlt években egy átfogó, megújult szakképzési rendszer felépítésével komoly eredményeket sikerült elérni: 2022-ben már több mint 350 tanuló vett részt a KÉSZ Csoport által szervezett és támogatott ágazati szakképzésben öt szakmában, ráadásul 85% feletti tanulói elégedettséggel.

Jelentős beruházások indultak el

A KÉSZ Csoport fenntarthatósági stratégiája magába foglalja a széndioxid-kibocsátás 50%-os csökkentését, az energiahatékonyság 25%-os növelését és a megújuló energia 100%-os használatát 2030-ig. Ezen a téren jelentős beruházásokat indított el a vállalatcsoport: a cégcsoport érdekeltségébe tartozó szélerőműből származó megújuló energia 2023-tól az áramfogyasztás felét fedezi, a fűtés- és világításkorszerűsítési, valamint egyéb épületenergetikai beruházásokkal pedig jelentős megtakarítást értek el tavaly. Szegeden zajlik a TILIA by Hexagon Offices nevet viselő saját irodaépületük fejlesztése, a BREEAM Excellent minősítés mellett a WELL Platina minősítést is megcélozva.

A KÉSZ Csoport fenntarthatósági jelentése itt tekinthető meg.

Bővebb információ a KÉSZ Csoport fenntarthatósági stratégiájáról itt olvasható.