Vízépítés, úszóművek

Vízépítés, úszóművek

A KÉSZ Csoport tevékenységei közé tartozik a vízi eszközök gyártása, átalakítása, javítása és szervizelése, valamint a vízépítés is.

A szolgáltatások az alábbi tevékenységekre terjednek ki:

  • Vízi eszközök gyártása, átalakítása, javítása és szervizelése
  • Szakmai támogatás vízi eszközök terveinek elkészíttetésében, engedélyeztetésében
  • Folyami szállítás
  • Folyómeder szabályozás
  • Mederanyag kitermelés
  • Környezetvédelmi rehabilitációs munkák
  • Partfalépítés
  • Vízi műtárgyépítés

Úszóművek gyártásában és szerelésében stratégiai partnerünk a MAHART-Tiszayacht Kft., amely 1996. januárjában kezdte meg működését Szegeden, a volt MAHART Hajójavító tápéi üzemi területén, aminek története egészen 1890-ig nyúlik vissza. A Tisza és mellékfolyóinak szabályozási munkálata kapcsán létrejött telep rendkívül egyedülálló: ez az egyetlen, a 19. század óta folyamatosan üzemelő magyar hajójavító telep, amely azóta is folyamatosan fejlesztett gép- és eszközparkkal üzemel. Mára már közel 30 fős állandó csapatként tevékenykednek ezen a telephelyen. 

A Mahart Tiszayacht Kft. több, mint 15 000 m2 területen, a szükséges technológiával és gyártmányokkal berendezett üzemben működik. A telephelyen található sólyapálya (azaz hajók partra húzásához, leeresztéséhez, ill. építéséhez használt sólyapálya) lehetővé teszi hosszú és nagy tömegű úszóművek kiemelését és vízrebocsátását is. Az üzem szárazföldi berendezettsége ezen eszközök gyártását és javítását teszi lehetővé. Egyedi igény szerint gyártanak, alakítanak át és javítanak különböző rendeltetésű uszályokat, hajókat, kompokat, komplett kikötői és árvízvédelmi pontonokat, mólókat vagy vízi bejáróhidakat. Továbbá megrendelésre terv, vagy minta alapján gyártanak és javítanak alumínium, acél csónaktesteket, illetve segítséget nyújtanak a vízi eszközök terveinek elkészíttetésében, engedélyeztetésében.

Mindezek mellett szintén egyedi megrendelések alapján a tervezéstől a kivitelezésig vállalják hengeres vagy dobozos úszótesten álló, könnyű szerkezetes, kis alapterületű hobbiházak elkészítését is. Ezek különlegessége, hogy a lakóterek szaunával, vagy akár süllyesztett medencével is bővíthetők. 

A Mahart Tiszayacht Kft. a KÉSZ Csoport stratégiai partnereként telephelyén a KÉSZ Szakképzési Akadémia gyakorlati képzésének ad helyet. Itt elismert és aktívan tevékenykedő tanárok és szakoktatók alkotják a csapatot, akik naprakész szakmai tudást adnak át a tanulóknak. A vállalat és a KÉSZ Csoport közös célja, hogy a tanulók úgy kerüljenek be a munka világába, hogy az elméleti tudás mellett releváns, gyakorlati tapasztalattal is rendelkezzenek.

 A vízi eszközökkel kapcsolatos gyártás, javítás és karbantartás mellett a KÉSZ Csoport vízépítési tevékenységet is végez. A vízépítés a vízzel kapcsolatos építő tevékenységek összessége, olyan tevékenység, amit szárazföldről nem lehet, vagy nem lehet gazdaságosan elvégezni. Álló- és folyóvizeket szabályozó művek építését, általános mérnöki munkákat, vízerő hasznosítását végző tevékenységeket foglal magában. Magyarországon ez egy nagyon speciális piac.  Az elmúlt évtizedek hazai vízépítésében meghatározó szerepet játszó úszó munkaeszközöket 2011-től kezdődően lépésről lépésre mentette meg és vette át üzemeltetésre a cégcsoporthoz tartozó MA-HARD Hajózási és Vízépítő Kft.

Ma már a térség legkomplexebb vízépítő flottáját üzemeltetik. Számos feladat elvégzése csak a gépparkjukat alkotó speciális vízépítési eszközök alkalmazásával lehetséges. Ilyen feladatok és területek a hídépítés, a mederkotrás, a folyószabályozás és a környezetvédelmi rehabilitáció. A közel 40 fős szakemberi csapatban dolgoznak hajóvezetők, úszómunkagép vezetők, nehézgép kezelők, gépészek és matrózok. Szállítási kapacitásuk közel 10 000 tonna. Olyan úszó munkagépekkel rendelkeznek, melyek segítségével a vízfelületen egy platformot tudnak létrehozni. A moduláris ponton rendszer kb. 450 négyzetméternyi felületet tud a vízre rakni, amit akár ki is tudnak emelni a vízből hidraulikus cölöpök segítségével. Szomorú példa erre a Hableány mentése, melynek során a MA-HARD munkagépei biztosították azt a munkafelületet, ahonnan a mentési csapat dolgozott. A hazai tavak kapcsán részt vettek a Velencei tó és a Fertő tó rehabilitációjában, a Balatonon pedig kikötő építésekben és partfal megerősítésekben. 2021-ben készült el a Balaton tengelyében 4 meteorológiai állomás, melyek platformját ők készítették el.  Érdekesség, hogy a Paksi Atomerőműnek ügyeleti rendszerrel biztosítják a hidegvíz csatorna vízszintjét. Ha nincs meg a megfelelő vízhozam, akkor ezt pótolják, biztosítva ezzel a folyamatos és biztonságos működést.

A legnagyobb referenciájuk kétségtelenül a Szőke Tisza megmentése. A magyar hajózás egykori éke a kétezres évek elején került a Szeged melletti tápéi öbölbe, ahol 2012-ben elsüllyedt. A gőzös mentőakciójának keretében a MA-HARD szakemberei a roncsot felhozták a vízfelszínre, és a parthoz vontatták. Nem csupán a hajó kiemelése volt a cél, hanem az is, hogy épségben maradjon. A munkához egyedi, a Szőke Tiszára szabott technológiát dolgoztak ki, amit korábban nemhogy tesztelni, de kipróbálni sem tudtak, így technikai értelemben is bravúrnak számít ez a projekt.

A MA-HARD célja egy új „hajós nemzedék kinevelése”, melyhez elkötelezettségük mellett a hazai hajózás virágkorában szakemberré vált hajós- és vízépítő kollégák biztosítják a garanciát, akik tudásukat és tapasztalatukat továbbadva dolgoznak azon, hogy a szakma szépsége és kihívásai iránt fogékony fiatalok mihamarabb felnőjenek a mai kor kihívásaihoz.

Szolgáltatások

Vízi eszközök gyártása

Szakmai támogatás

Folyami szállítás

Folyómeder szabályozás

Mederanyag kitermelés

Környezetvédelmi rehabilitáció

Partfalépítés

Vízi műtárgyépítés

A Szőke Tisza kiemelésének első része

A legnagyobb magyar folyami gőzhajó 2017 decemberében került a Hajózásért Alapítvány tulajdonába, amit kifejezetten a Szőke Tisza megmentésére hozott létre Varga Mihály, a KÉSZ Csoport alapítója, valamint Portás Csaba, az ügyért évek óta elkötelezett hajózási szakember. Az alapítvány megbízta a MA-HARD Vízépítő Kft-t, hogy amint megfelelőnek találja a körülményeket, tegyen meg minden szükséges intézkedést a gőzös kiemelésére. 2019. október 5-én a rendkívül alacsony vízállás lehetővé tette, hogy a MA-HARD Vízépítő szakemberei hozzákezdtek a hajó kimentéséhez.

Kiemelt tagvállalataink és stratégiai partnereink