A jövő farmja épült meg Budapesten a KÉSZ Csoport segítségével

A jövő farmja épült meg Budapesten a KÉSZ Csoport segítségével

Mesterséges fényviszonyok, szabályozott hőmérséklet és LED-es megvilágítás - így néz ki a jövő növénytermesztése. Egy ilyen különleges, vertikális farmot adtak át Budapesten, a Tungsram újpesti központjában. Az innovatív projekt kivitelezésében a KÉSZ Csoport is részt vett.

Elkészült a Közép-Európában egyedülálló, kutatási-fejlesztési célú vertikális farm a Tungsram újpesti központjában az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával: A 150 négyzetméter termelőterületű farmon mikrozöldségek és kisebb salátanövények teremnek kizárólag LED-es, azaz mesterséges megvilágítással napszaktól vagy időjárástól függetlenül.

A farm létrehozásában a Tungsram partnere a KÉSZ Csoport volt, a vállalat több tagvállalata is részt vett a projektben. A generálkivitelező a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. volt, a létesítmény acélszerkezetét a KÉSZ Metaltech valósította meg.  A farmot a bim.GROUP Kft. tervezte.

Ház a házban

„Kivitelezési szempontból a vertikális farm gyakorlatilag egy „ház a házban”: egy ipari területen speciális termeket hoztunk létre, ahol a növénytermesztés zajlik. A KÉSZ gondoskodott a generálkivitelezés részeként többek között a légtechnikai rendszerről és az energiaellátásról is” – mondta Tápai Árpád, a KÉSZ Csoport generálkivitelező tagvállalata, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Indulhat a környezeti hatásoktól független termelés

A vertikális farm előnye, hogy a környezeti hatásoktól függetlenné lehet tenni a mezőgazdasági termelést, a növénytermesztést ugyanis mesterséges környezetbe, mesterséges keretek közé viszik.

„A vertikális farm számunkra is egy mintaprojekt, nem vettünk még részt ilyen jellegű feladatban.  Ugyanakkor a KÉSZ Csoport elkötelezett a fenntartható és innovatív megoldások iránt, ezért örömmel láttunk munkának. A beltéri növénytermesztéshez a körülményeket mesterségesen kell biztosítani, ilyen például a befújt levegő hőmérsékletének vagy éppen a páratartalomnak a szabályozása. A legnagyobb kihívást így mindenképpen a légtechnikai rendszer szabályozása jelentette a számunkra. Nagyon örülünk neki, hogy minden körülményt sikerült biztosítanunk ahhoz, hogy sikeresen indulhasson el a növénytermesztés – tette hozzá Tápai Árpád.

kép forrása: Tungsram