Tagvállalatunk támogatásával indul hazánk első homlokzattervező szakmérnök szakirányú továbbképzése

Tagvállalatunk támogatásával indul hazánk első homlokzattervező szakmérnök szakirányú továbbképzése

A KÉSZ Metaltech Kft. vezetőinek és mérnökeinek közreműködésével, szakmai támogatásával dolgozta ki a Pécsi Tudományegyetem Magyarország első homlokzattervező szakmérnök szakirányú továbbképzését. Tagvállalatunk segítségével alakult ki a képzés felépítése és tartalma. A KÉCS Csoport számára kiemelten fontos a szakképzés támogatása és a szakmai utánpótlás biztosítása. Ezzel a képzéssel a hallgatók egyedülálló tudást szereznek és nemzetközi tapasztalatokkal is gazdagodhatnak majd.

Az alábbiakban a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának sajtóközleményét publikáljuk.

Az országban elsőként indít homlokzattervező szakmérnök szakirányú továbbképzést a PTE

Az egyre modernebb, sokszínűbb és bonyolultabb épületszerkezeti megoldások, a felhasznált építőanyagok újabb és újabb kihívások elé állítják az építőiparban dolgozókat. Épített környezetünk külső megjelenésének szaktervezése nemzetközi szinten is évekre visszanyúló szakmai, illetve tudományos háttérrel rendelkezik, és szorosan kötődik az építőipari szaktervezési, valamint szakkivitelezési folyamatokhoz. Az épülethomlokzati tervezési és kivitelezési ágazatban mind nagyobb igény mutatkozik a homlokzattervező szakmérnökök munkájára, akik már a beruházások tervezésének kezdeti lépéseitől jelen lehetnek, együttműködve a projektvezetőkkel, az építésztervezőkkel és gyártókkal. E szakemberek mélyreható munkát végeznek az épületek homlokzati szerkezeteinek részlet- és gyártmánytervezéseiben, valamint szerepet vállalnak a kivitelezési folyamatok nyomon követésében. A fokozott piaci igényre reagálva nemzetközi és hazai körben kiemelkedő cégekkel közösen 2022 februárjától Homlokzattervező szakmérnök szakirányú továbbképzést indít a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK).

„A képzés kialakításakor figyelembe vettük a jelenlegi nemzetközi sztenderdeket, mélyreható vizsgálatokat végeztünk a magyarországi és külföldi lefedettség és igényfelmérés okán. A kezdeti lépésektől folyamatosan egyeztettünk a szegmens nagy tapasztalattal rendelkező képviselőivel, az elemzések konklúzióit igyekeztünk beépíteni a képzés felépítésébe, igazodva a jelenlegi oktatási struktúrához. A hallgatók a képzés során 2 féléven keresztül emelt óraszámban, modulrendszerben sajátíthatják el a szakmérnökképzéshez kapcsolódó tudásanyagokat. A modulrendszerek a homlokzati szerkezeti kialakítások komplex megoldásait tartalmazzák, elemezve a kapcsolódó anyagismereteket, a gyártástechnológiát, a szabványokat, az épületfizikai ismereteket, a szaktervezési és szakkivitelezési megoldásokat, a korszerű méréstechnikai módszereket, a BIM-alkalmazásokat, mindezeket valós piaci szereplőkkel és helyszíneken” – foglalja össze röviden a képzés tartalmát Patyi Szabolcs, a PTE MIK Mérnöki Ismeretek Tanszékének munkatársa, a képzés koordinátora.

A PTE MIK oktatói a Hydro Building Systems Germany Gmbh. (Wicona) és a Hydro Extrusion Hungary Kft., valamint a KÉSZ Metaltech Kft. vezetőinek és mérnökeinek szakmai támogatásával dolgozták ki a képzés felépítését és tartalmát. Mellettük Németország, Ausztria, Csehország, Horvátország több neves képviselőjét vonták be az oktatásba. A képzést a félévekhez kapcsolódó hazai és nemzetközi tanulmányutakkal, gyakorlati helyekkel, építéskivitelezési és gyártói helyszínekkel egészítik ki. „A homlokzattervező szakmérnökképzés iránt az utóbbi években megnőtt a piaci igény, ez egy friss téma, amit az ipar – tudáscentrikus megközelítéssel – a felsőoktatással közösen szeretne megoldani. Egy cégcsoport portfóliójában keletkezhet olyan vákuum, amit egy általános képzésben részesült, kiváló szaktudású kolléga már nem tud kiszolgálni, ezért szükséges specifikálódnia. Ezt a cég profiljából adódóan több év alatt is megteheti, de egy képzőhely bevonásával le is rövidítheti ezt az időszakot. Ma már a mérnökök diplomája annál többet ér, minél több betétlap igazolja a folyamatos szakmai továbbképzésüket” – fogalmaz dr. Medvegy Gabriella, a PTE MIK dékánja. 

„A KÉSZ Csoport egyik alapértéke, amely áthatja működését, hogy a tudásra építünk. Cégcsoportunk, így a KÉSZ Metaltech Kft. számára is fontos szempont az iparági versenyképesség, ehhez a jelenlegi munkaállomány megtartása mellett a fiatalok elérésére és megfelelő, professzionális képzések biztosítására is kiemelt figyelmet fordítunk. A szakképzésnek, a szakmai utánpótlásnak minden egyes üzleti területünkön a lehető legszakmaibb módon kell megvalósulnia. Egy olyan szakképzésről beszélünk, amely Nyugat-Európában is kevés felsőoktatási intézményben jelenik meg, mint akkreditált képzés, ugyanakkor megkérdőjelezhetetlen az iparági szerepe. Az alapvető épületfizikai kalkulációkon túl és a szakterület specifikus irányelveinek megismerése mellett a gyártás és szereléstechnológia folyamatait olyan tervezési tudással ötvözve tudják a hallgatók elsajátítani, amelynek köszönhetően nemcsak közép-kelet-európai szinten szereznek unikális tudást, de nemzetközi tapasztalatokkal is gazdagodnak majd” – teszi hozzá Barócsi Róbert, a KÉSZ Metaltech Kft. ügyvezető igazgatója, a KÉSZ Csoport Épületszerkezeti megoldások ágazatvezetője.

„A nemzetközi homlokzati és függönyfal üzletághoz nemzetközi előadók és hallgatók is szükségesek, akik világszerte együttműködnek az életképes és fenntartható építőipar létrehozásában. Pontosan ez az alapja ennek a homlokzati tervező tanfolyamnak. Az ipar neves és elismert professzorait, szakértőit kérte fel a Pécsi Tudományegyetem, hogy oktassák és képezzék a nemzetközi homlokzattervező mérnökök új generációját. A képzés célja a mérnökök és építészek gondolkodásmódjának, valamint a szükséges tudományos háttér a használatra kész gyakorlati tapasztalatokkal való összekapcsolása. Ha valaki ennek a szakmának a legjobbjává akar válni, akkor számára kötelező a képzés elvégzése” – vélekedik Werner Jager, a WICONA műszaki és marketing igazgatója

Magyarországon ez lesz az első Homlokzattervező szakmérnök szakirányú továbbképzés, amelynek tervezésekor kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a piaci szereplők által is szükségesnek vélt ismeretek oktatását beépítsék a tematikába. A nagy elismertségnek örvendő külföldi és magyar oktatók, illetve mérnökök bevonásával, a hibrid oktatási módszeren túl a pandémiás helyzetet szem előtt tartva, a gyártási és kivitelezési helyszíneken történő ismeretátadással szerezhetik meg a hallgatók a tudást és a szakmérnöki oklevelet. A képzést a közeljövőben angol nyelven is elindítják, illetve tervezik, hogy egy-egy modulját a kar nemzetközi felsőoktatási partnereivel közösen valósítják meg. A szakmérnökképzésre alapképzési, mesterképzési és osztatlan szakokkal építőmérnökök, építészmérnökök, valamint a gépészmérnöki szakokhoz kapcsolódó irányok képviselői jelentkezhetnek. Az alapképzéssel, valamint a gépészmérnök végzettséggel rendelkezőknek a jelentkezéskor legalább 2 év, a tématerületen eltöltött szakmai gyakorlatot szükséges igazolniuk. A képzésre 2021 utolsó negyedévében lehet jelentkezni.

További információ:

Dr. Medvegy Gabriella dékán – PTE MIK
e-mail: medvegy.gabriellaatmik.pte.hu
telefon: +3630 606 1195