Ragyog a felújított Szent Mihály-templom

Ragyog a felújított Szent Mihály-templom

Befejeződött a kolozsvári Szent Mihály-templom rehabilitása, augusztus 13-án sor került a felszentelésre.

A templom felújítási munkálatai 2018-ban kezdődtek, amit az M&M Design tervei alapján a KÉSZ Csoport romániai leányvállalata végzett.

A Szent Mihály-templom Kolozsvár legjelentősebb egyházi létesítménye, amely a középkor óta központi szerepet játszott a város vallási és szellemi életében, és kiemelt jelentőséggel bír egész Erdélyben. 

A négy évig tartó felújítási munkálatok befejeztével végül augusztus 13-án került sor a templom felszentelésére, amelyen Kovács Gergely érsek mellett - a KÉSZ Csoport többi képviselőjével együtt - Varga Mihály is részt vett.

Ragyog a felújított Szent Mihály-templom

A Szent Mihály templom Erdély és a mai Románia második legnagyobb gótikus építménye. Számtalan történelmi esemény színtere: Izabella királyné e falak között mondott le Magyarország trónjáról. Itt iktatták a fejedelmek sorába Báthory Zsigmondot, itt választották uralkodóvá Rákóczi Zsigmondot, Báthory Gábort és Bethlen Gábort.

A templom rehabilitási munkálatai során a homlokzat tartószerkezetének felújítása, a kövek restaurálása, a liturgikus térben történt funkcionális változtatások, restaurálások, tartószerkezeti beavatkozások, régi falépcsők elbontása és új acélszerkezetű lépcsők készítése, tetőszerkezeti beavatkozások és héjalás, boltozatok és bolthátak felújítása mind-mind a munkálatok részét képezték.