Letették Soltanli újjáépítésének alapkövét - Ismét nemzetközi projekten bizonyít a KÉSZ Csoport

Letették Soltanli újjáépítésének alapkövét - Ismét nemzetközi projekten bizonyít a KÉSZ Csoport

Az azerbajdzsáni Soltanli település újjáépítésében vállalt szerepet a KÉSZ Csoport. A 30 év után, 2023 őszén visszafoglalt Hegyi-Karabahban található Soltanli település ujjáépítésével megközelítőleg öt-hatezer ember térhet majd vissza a városba - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a helyszíni alapkőletétel ünnepségén. Az alapkőletételen Izsó Ottó a KÉSZ Holding Zrt. nemzetközi vezetője is ünnepi beszédet mondott.

Az eseményen Sahib Babayev azeri munkaügyi és lakosságvédelmi miniszter, Anar Guliyev az Azerbajdzsáni Köztársasági Állami Várostervezési és Építészeti Bizottságának elnöke, valamint Vahid Hajiyev, az Azerbajdzsáni Köztársaság elnökének különleges képviselője - Jabrayil, Gubadli és Zangilan régiókban - is tiszteletét tette.

„A KÉSZ Csoport számára nagy megtiszteltetés, hogy részese lehet a felszabadult Karabah régió újjáépítési törekvéseinek. Magyarország egyik vezető építőipari vállalataként a KÉSZ mindig is különösen büszke volt a hazai bázison kívül megvalósuló projektekre.” – emelte ki beszédében Izsó Ottó, a KÉSZ Holding Zrt. nemzetközi vezetője.

A hivatalos ünnepségen bemutatásra kerültek a városrendezési terv főbb elemei is, amelyek a bim.GROUP Kft. égisze alatt, a Bakui Állami Tervező Intézet bevonásával készültek. Soltanli a tervek szerint a modern várostervezési koncepciókra összpontosítva épül újjá, mely által a lakosok biztonságos és modern környezetben élhetnek, dolgozhatnak, és fejleszthetik gazdaságukat.

„A KÉSZ Csoport kimondottan fontosnak tartja, hogy a Magyarország által adományozott iskola tervezése és építése során a magyar és azerbajdzsáni építészeti elemeket harmóniában, egyetlen épületegyüttesben ötvözheti. A KÉSZ Csoport és stratégiai partnere a bim.GROUP Kft., valamint a Bakui Állami Tervező Intézet között példaértékű volt az együttműködés az urbanisztikai tervezési fázisban.”

Izsó Ottó beszédében a KÉSZ Csoport nemzetközi projektjeinek fontosságát is kiemelte: „Nemzetközi jelenlétünk mindig is stratégiai prioritás volt alapítónk számára a cégcsoport negyvenéves története során. Cégcsoportunk több mint 3000 projektet valósított meg eddig a világ 30 országában.”

Sahib Babayev azeri munkaügyi miniszter köszönetet mondott Magyarországnak és a KÉSZ Csoportnak a részvételért, továbbá kiemelte, hogy az újjáépítés nyomán jobb életkörülmények várnak majd a visszatelepülőkre. Beszédében az azeri-magyar együttműködést is méltatta, melyben kitért a kialakított stratégiai partnerségre is, aminek alapját a két ország vezetői fektették le.

Kifejtette, hogy a hegyi-karabahi projekt nyomán új dimenzióba lép most a kétoldalú együttműködés, de emellett minden téren fejlődnek a kapcsolatok, például a gazdaság és a kereskedelem vonatkozásában, illetve kulturális és társadalmi szinten is.