BIM_különdíj

Különdíjat nyert a bim.GROUP Kft. dolgozója a 10. Eurosteel Konferencián

Király Krisztián, a bim.GROUP Kft. statikus tervező kollégája, a KÉSZ Csoport és a Budapesti Műszaki Egyetem együttműködésével összeállított „Fenntartható öszvérfödém- és keretszerkezet – szerkezeti viselkedés és méretezés” című PhD kutatásával nyert különdíjat a 10. világhírű Eurosteel Konferencián Amsterdamban.

A konferenciára beküldött cikkekből négy kategóriában díjaztak kiemelkedő publikációkat, melyek közül Király Krisztián a „New Technologies for Design and Fabrication” témakörben nyerte el a különdíjat. 

A népszerű konferenciára 450 előadó jelentkezett, 19 témakörben. Az idei év egyik kiemelkedő témája volt az építőipar fenntarthatósága, az építőanyagok újrahasznosítása, de legfőképpen a meglévő szerkezeti elemek újrafelhasználása, valamint a szétszerelhető szerkezetek tervezésének kérdésköre kapott kiemelt szerepet. 

A karbonsemlegesség elérése érdekében a leghatékonyabb megoldás, a körkörös gazdasági modellbe megfelelően illeszkedő, szétszerelhető szerkezet alkalmazása, vagyis olyan tartószerkezetek adaptálása, melyek az épület életciklusa végeztével tervezetten, roncsolásmentesen bonthatók, elszállíthatók, majd az új igények szerinti helyszínen újra felépíthetők. 

BIM_különdíj

Ennek elérése érdekében új szerkezeti, technológiai, valamint gazdasági megoldások szükségesek, vagyis az ipar és a gazdaság nyitottsága alapvető feltétel. Egy ilyen fenntartható, szétszerelhető öszvérszerkezeti rendszer kifejlesztésén dolgozik Király Krisztián és kutatócsapata is. 

Király Krisztián az egyetem és a KÉSZ Csoport együttműködésével olyan szétszerelhető öszvérfödémet fejleszt, amely követi a nemzetközi fenntarthatósági trendeket, továbbá alkalmazkodik a hazai építőipar sajátosságaihoz. Az acélgerendával összekapcsolt előregyártott vasbeton panelekből, oldható nyírt kapcsolóelemekkel – menetes szárakkal – ellátott szerkezeti rendszer első kísérleti programja 2023 tavaszán ért véget, ezek eredményei jelentek meg a konferencián. 

A díjazott konferenciacikk, valamint a teljes konferenciakiadvány elérhető az alábbi oldalon (wiley.com):