DIH-World

Kiterjesztett valóság az építőiparban - izgalmas előadást tartott kollégánk

A DIH-World online eseményen a résztvevők megismerhették a legújabb digitális megoldások és a HoloLens alkalmazásának lehetőségeit olyan pilot projekteket keresztül, mint például a MOL Campus és a Glencore.

Ismét egy izgalmas szakmai beszélgetésen vettünk részt, ezúttal a szegedi Területi Innovációs Platform és a dél-alföldi klaszterek közös online rendezvényén, ahol a digitalizáció témakörében több építőipari fókuszú előadással is készültünk. Az eseményen részt vett az IQ Kecskemét részéről Csiszár András, aki a kiterjesztett valóság gyakorlati alkalmazásait mutatta be, és Gyulai Tamás, aki arról beszélt, hogy a Győri Egyetem kiküldött kutatójaként milyen tapasztalatokat szerzett az okos városok fejlesztéseiről Litvániában (Kaunas városban), illetve Japánban (Hamamatsu, Fujisawa, Kashiwa-no-ha és Kitakyushu városokban). 

András „Digitális megoldások az építőiparban  kiterjesztett valóság a gyakorlatban” című előadásából az érdeklődők megismerhették a HoloLens eszközt és ennek a gyakorlati alkalmazását az építőiparban. A HoloLens-t alapvetően 3 dimenziós modellek megjelenítésére használjuk a KÉSZ Csoportnál: a tervezés, minőség-ellenőrzés, betanítás, utólagos karbantartás, mérések elvégzése, egyszerűbb összeállítások elkészítése, átláthatóság megkönnyítése céljára mind megoldást nyújt. 

Az előadás során András bemutatott Pilot projekteket is a HoloLens-ben rejlő lehetőségek alkalmazásáról. A Glencore foktői építkezése volt a HoloLens első éles bevetése, aminek során a Matech Kft. munkatársai az IQ Kecskemét Kft. és a bim.GROUP Kft. kollégáinak segítségével mintegy 4000 darab csőtartót szereltek be jelentős időmegtakarítás mellett. A nehézséget a bonyolult pozícionálás jelentette, ám a tesztek során sikerült méretpontosan megjeleníteni az ISBL épület alsó szintjének középső sorát, valamint a teljes szint modelljét is.

A MOL campus esetében a KÉSZ Metaltech Kft. felkérésére használtuk a HoloLens-t az esetleges hibák felderítésére, hiszen az eszközzel lehetségessé vált a modell kivetítése a megépült lépcsőre, így egyértelműen látszottak az eltérések. Amennyiben a kivetített modell tökéletesen illeszkedik a valóságban elkészült verzióhoz, abban az esetben a modell volt rossz, ha viszont van eltérés, akkor a kivitelezésbe csúszott hiba. A MOL Campus esetében a lépcső szerkezetének pontatlanságát sikeresen detektáltuk a HoloLens-el, majd a burkolat fogadószerkezetre igazításával és a gyártmánytervek pontosításával már tökéletesen illeszkedett a felületre a legyártott burkolat.