A KÉSZ Csoport Szerb Köztársaságban történő gazdasági tevékenységének fejlesztése

A KÉSZ Csoport Szerb Köztársaságban történő gazdasági tevékenységének fejlesztése

Támogató neve: HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Zrt.
Pályázat megnevezése: Nyugat-Balkán Beruházási Támogatás
Projekt címe: KÉSZ Csoport Szerb Köztársaságban történő gazdasági tevékenységének fejlesztése  
Szerződött támogatás összege:
149.886.563 FT
Projekt tartalmának bemutatása:

A KÉSZ Csoport hazánk egyik legnagyobb építőipari vállalatcsoportja. Sikeres nemzetközi terjeszkedése, piaci függetlensége és ágazatformáló szerepe kiemeli a hazai versenytársak köréből. A KÉSZ Csoport a kelet-közép-európai régió egyik meghatározó vállalatává kíván válni, és magyar cégcsoportként egyre jelentősebb nemzetközi sikereket elérni. Az exportpiacokon elért eddigi eredményei alapján elsők között vehet részt a Külgazdasági és Külügyminisztérium által kezdeményezett Kiemelt Exportőr Partnerségi Programban.

A kitűzött nemzetközi célok elérésében kiemelt szerep jut a Nyugat-Balkán térségre, ahol a szerbiai leányvállalat révén már több éve jelen van a KÉSZ Csoport.

Annak érdekében, hogy a KÉSZ Csoport a jelenlegi környezetben kínálkozó lehetőségeket meg tudja szerezni a szerb leányvállalatának a K.E.SZ. INTERNATIONAL D.o.o. (továbbiakban: KÉSZ Szerbia) komplex fejlesztését tervezi. A projekt keretében egyrészt a KÉSZ Szerbia mérnöki kapacitásának fejlesztését tervezi minőségi és mennyiségi szempontból, valamint új szolgáltatásként acélszerkezet szerelés tevékenységet alakít ki.

A mérnöki szolgáltatások tervén cél egy olyan tervezői környezet megteremtése, amely alkalmas a BIM alapú munkavégzésre. A projekt keretében megfelelő célszoftverek és hardver eszközök kerülnek beszerzésre, melyek a kapacitásbővítés mellett új adaptív innovációt tartalmaznak.  

Másrészt a projekt keretében új szolgáltatásként acélszerkezet szerelés kerül kialakításra. A beruházás keretében egy új szerelőcsapat kerül kialakítása, mely munkához nélkülözhetetlen eszközök kerülnek beszerzésre, mint például ollós emelőkosár, teleszkópos rakodó és más gépek. A beszerzett eszközöknek, illetve a használatukra felvételre kerülő szerelőcsapatnak eredményeként a KÉSZ Szerbia képes lesz csarnokok, gyárépületek és irodaházak kivitelezésére is.

A projekt megvalósítása 2020. október 12.-én vette kezdetét, elsőként a mérnöki kapacitások fejlesztésével. A beszerzésre került új hardver- és szoftverállománynak köszönhetően új munkaállomásokkal bővül a belgrádi iroda, így a mérnöki tervezési és kivitelezési feladatok nagyobb hatékonysággal és kapacitással valósíthatóak meg. Továbbá elindult az új kivitelezési, szerkezet szerelési ágazat kialakítása is, melynek keretében új munkagépek (karos emelő, teleszkópos rakodó) kerültek megrendelésre.

A projekt megvalósítása folyamatban van, mely eredményeként a KÉSZ Csoport gazdasági tevékenysége tovább növekszik a Szerb Köztársaságban.