A Greenergy új napelemparkot avatott Pakson

10 millió eurós zöld beruházást hajtott végre a Greenergy, melynek a többségi tulajdonosa a KÉSZ Csoport. A Paks melletti új napelempark 5500 háztartás energiaellátását képes megtermelni és különlegessége, hogy követi a Nap pályáját, így a paneleket mindig az optimális napsugár beesési szögében tartja. Ez éves szinten 15-20 százalékkal magasabb napenergia-hasznosítást és kiegyensúlyozottabb napközbeni termelést tesz lehetővé a hagyományos rendszerekhez képest. A Greenergy a következő 1-2 évben további naperőművek és villamosenergia-tárolók megvalósulását tervezi az országban. 

A napelem-telepítők állítása szerint Magyarországon manapság naponta 2 megawatt (MW) új napelemes termelőkapacitást kapcsolnak a hálózatra. A mai eredmény ennél biztosan több, hiszen a Greenergy Cégcsoport 10 megawattos napelemes erőművet épített Paks közelében, így még tovább növelte az energetikai önellátás lehetőségét Magyarországon. 

A 10 millió eurós beruházásból elkészült új létesítményt szeptember elején kapcsolták a hálózatra, a kereskedelmi üzem pedig októberben indul. Az erőmű évente több mint 5500 háztartás átlagos fogyasztásának megfelelő villamosenergia-mennyiséget képes elállítani megújuló napenergia segítségével. Mindezt több mint 44 inverter és 21384 napelempanel segítségével teszi. Ez azt jelenti, hogy a napelemes erőmű használatával évente 4 ezer tonnával lehet csökkenteni Magyarország szén-dioxid-lábnyomát. 

A 2007-ben alapított Greenergy Cégcsoport egy magyar tulajdonban lévő, független, energiaipari vállalkozás, melynek többségi tulajdonosa a KÉSZ Csoport. A vállalat elsősorban nagy hatásfokú kapcsoltan működő (villamos- és hőenergiát termelő), valamint megújuló energiaforrást hasznosító kiserőművekkel foglalkozik. 

„A rendszer különlegessége, hogy követi a Nap pályáját, így a paneleket mindig az optimális napsugár beesési szögében tartja. Ez éves szinten 15-20 százalékkal magasabb napenergia-hasznosítást és kiegyensúlyozottabb napközbeni termelést tesz lehetővé a hagyományos rendszerekhez képest. Az első évben a rendszer becsült termelése 17 GWh lesz” - mondta Dajbukát László Levente, a Greenergy Cégcsoport vezérigazgatója. 

Hozzátette: „Folyamatosan törekszünk arra, hogy a megújuló energiás erőműveink számát emeljük, a jelenlegi energiakrízis pedig tovább növeli az alternatív energiák iránti keresletet, így egyre nagyobb hangsúlyt a külső energiafüggőség csökkentése. Hiszünk benne, hogy a biztonságos, versenyképes és minimális környezetterheléssel járó energiaellátás egyik legfontosabb eleme a decentralizált, a fogyasztókhoz közel telepített kiserőművekben történő energiatermelés”. 

A cégcsoport számára kiemelten fontos a fenntartható energiaellátás kialakítása, ennek megfelelően jelenleg is több alacsony kibocsátású decentralizált erőmű egységgel rendelkezik vagy üzemelteti ezeket. A kiserőműveknek villamosenergia-termelését a Greenergy saját erőmű szabályzó központja aggregálja és vezérli, így ezek a létesítmények egy virtuális nagyerőműként jelennek meg a villamosenergia- és rendszerszabályozási piacon.

Naperőműpark
Naperőműpark
Naperőműpark
Naperőműpark
Naperőműpark
Naperőműpark
Naperőműpark
Naperőműpark