Vendégelőadóként vettek részt a bim.GROUP kollégái a BME építőmérnök képzésén

Vendégelőadóként vettek részt a bim.GROUP kollégái a BME építőmérnök képzésén

Újabb hatalmas megtiszteltetés érte a bim.GROUP három kollégáját. Varga-Arendt Eszter, Juhász Márton István és Gyuricza Arnold a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyik angol nyelvű MSc tantárgyán vett részt vendégelőadóként. 

A Civil engineering automation and modelling nevű tárgy célja, hogy a diákok megismerjék az építőipari szakmák jellemző munkafolyamatait, megértsék a szakemberek által használt terminológiát és áttekintést kapjanak az általuk használt szoftverekről. Az itt megszerzett modellező és elemző készségük lehetővé teszi a diákok számára, hogy reálisan tudják felmérni a saját szakmájukban dolgozó csapatok munkafolyamatainak költség- és időigényét. 

Ezekkel az ismeretekkel az iparba kikerülve könnyebben határozzák majd meg a problémához szükséges eszközöket és a lehetséges megoldásokat is. 

A tantárgy keretében a hallgatók tanulnak a Tekla Structures, AxisVM, Revit szoftverekről, és a parametrikus-algoritmikus tervezéshez használt Rhinoceros 3D szoftverről, illetve ennek beépített Grasshopper pluginjáról. Kollégáink ez utóbbi témakört mutatták be a diákoknak 3, egyenként 60 perces blokkban.  

A három blokk a következők szerint épület fel: 

  • egy általános bemutató az algoritmikus-parametrikus tervezésről, annak logikájáról és lehetőségeiről, 
  • egy gyakorlati példán keresztül – ami nem más, mint az idén elkészült Nemzeti Atlétikai Központ mozgatható hídszerkezete volt – bemutattuk a hallgatóknak a szoftver alapjait és egy rúdváz szerkezet felépítését, 
  • illetve két másik megvalósult projekt példán keresztül (MOL Campus korona acélszerkezete és a Jedlik Ányos Gimnázium „freeform” acél tetőszerkezete) érintettük és ismertettük a felületszerkezeteket és az azokkal kapcsolatos műveleteket is. 

A korábbi évekhez hasonlóan a jövő szakembereinek oktatása továbbra is kiemelt szerepet kap a KÉSZ Csoport életében, ezért különösen büszkék vagyunk rá, hogy kollégáinknak egyre több alkalommal van lehetősége részt venni a jövő mérnök generációjának támogatásában. A való életből hozott gyakorlati példák mélyebb belátást engednek a diákoknak az építőipar hétköznapi működésébe, ezzel is felkészítve őket választott pályájukra.