Aerospace

Űrkutatási projektben vett részt a KÉSZ Ipari Gyártó Kft.

Oktatási célú kutatórakétát lőtt fel magyar diákok egy csapata a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. közreműködésével. A BME Aerospace Team felkérésére mi készítettük el a rakéta 181 kg tömegű, zártszelvényből készült, állítható magasságú indítóállványát, ami orvosbiológiai és légkörfizikai kísérletek elvégzését tette lehetővé.

Magyarország első szuperszonikus rakétájának kilövésében vett részt a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. A felkérés a BME elhivatott hallgatóitól érkezett, akik összesen közel 16 ezer óra munkával készítettek el egy kutatási célú rakétát. A rakéta felbocsátó állványzatának lábazatát a BME Aerospace felkérése alapján a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. üzemében készítettük el a csapat támogatójaként. 

A projekt különlegessége, hogy a 181 kg tömegű, zártszelvényből készült indítóállvány esetében a talpak távolsága nagynak mondható, így a hegesztés során minimalizálni kellett a deformációt, hogy az állvány stabilan és teljesen vízszintesen álljon a talajon. Az állítható magasságú indítóállvány szerkezetéhez szakembereink számos nagy pontosságot igénylő csavaros kapcsolatot alakítottak ki. Annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk a szerkezet megfelelősségéről, ahol az lehetséges volt, szerelve gyártást alkalmaztunk, majd az egész szerkezetet kompletten próbaszereltük.

Az Aether-S nevű, oktatási célú kutatórakéta tesztfelbocsátására – a szükséges engedélyek megléte és az óvintézkedések betartása mellett – Várpalotán, a Magyar Honvédség Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság 0-ponti lőterén került sor. A 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta Magyarország első szuperszonikus eszköze, ami repülés közben két tudományos kísérletet végzett: egy élő csontsejtekkel végzett orvosbiológiai, valamit egy, a Föld mágnesességét mérő légkörfizikai kísérlet kapott helyet az eszközön.

Gratulálunk a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. szakembereinek a fiatal csapat támogatásához és a szárnyaikat bontogató mérnököknek a kimagasló teljesítményhez.