Sztereotípiákra cáfol rá a KÉSZ Csoport nőnapi kampánya

Nőnap alkalmából indított kampányt a KÉSZ Csoport az iparági sztereotípiák megdöntésére: az építőipari vállalat profi portfóliófotózást ajándékozott a sok jelentkező közül kisorsolt nyertes kolléganőinek és személyes karriertörténetek segítségével mutatja be a férfiasnak vélt iparágban dolgozó női munkatársait. A KÉSZ Csoport célja, hogy felhívja a figyelmet, mennyi különböző karrierlehetőség van a magyar építőiparban.

Az építőipar még mindig jóval több férfi munkaerőt vonz: a KSH 2020-as adatai szerint az összfoglalkoztatottakat nézve a férfiak 13 százaléka, míg a nők 1,4 százaléka dolgozott az építőiparban, ahol a munkavállalók többsége, több mint 92 százaléka férfi volt. A KÉSZ Csoport, Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalata nőnapi kampányával pont azt szeretné megmutatni, hogy rengeteg különböző karrier közül választhatnak azok, akik egy építőipari cégnél dolgoznak. A KÉSZ Csoport célja, hogy egyre több női munkavállaló gondoljon erre az iparágra is, amikor álláskeresés vagy pályaválasztás előtt áll. 

Nők az építőiparból
Március 8-án a KÉSZ Csoport közösségi média felületein (Facebook- és LinkedIn-oldalán) a női munkatársak mutatkoznak be, és mesélnek arról, hogy mi motiválja őket a mindennapokban, miért szeretnek egy építőipari vállalatnál dolgozni. A kampány keretében összesen nyolc női munkatárs vett részt egy profi fotózáson és mutatta be azt a területet, ahol dolgozik. Így például egy statikus tervezőként vagy ingatlanfejlesztési vezetőként dolgozó munkatárs is elmondja, hogyan tud érvényesülni ezen a közvélemény által férfiasnak tartott területen. 

„Az építőipart a legtöbben a fizikai munkával és a férfi munkaerővel azonosítják, holott számos egyéb olyan része van az iparágnak, amelyek létfontosságú szerepet játszanak egy-egy projekt sikerességében. Az építőipar és az építőipari szakmák nem tartoznak a legnépszerűbbek közé a nők körében, holott egy ilyen cégnél olyan projektekben vehetnek részt a munkatársak, amelyek városképeket képesek átformálni vagy éppen megkönnyítik az emberek mindennapi közlekedését. Szeretnénk megmutatni, hogy rengeteg lehetőség van a magyar építőiparban a nők számára is, és célunk, hogy egyre több női munkavállaló kezdjen el ebben a területben is gondolkodni” – mondta Metykó Tibor, a KÉSZ Csoport marketing- és vállalati kommunikációs igazgatója. 

Az építőipar ráadásul évek óta komoly, a fizikai munkavállalóktól egészen a diplomás mérnökökig tartó szakemberhiánnyal küzd. Ennek egyik oka, hogy a szakmák egy részéről – ilyen például az építőmérnök – egyszerűen nem tudnak eleget a pályaválasztás előtt álló fiatalok. De egy építőipari cégnél is szükség van többek között sales-, marketing- vagy éppen beszerzési szakértőkre is. A KÉSZ Csoport ezért évek óta azon dolgozik, hogy vonzóvá tegye a pályaválasztás előtt álló fiatalok és a munkavállalók számára az építőipart. 
Az elkészült képek és karriertörténetek az alábbi galériában tekinthetők meg: 
KESZ Group | LinkedIn
KÉSZ Csoport | Facebook