Nemzeti Minőségügyi Konferencián adtak elő kollégáink

Nemzeti Minőségügyi Konferencián adtak elő kollégáink

Szeptember 15-16-án Balatonalmádiban rendezte meg XXIX. Nemzeti Minőségügyi Konferenciát több, mint 200 résztvevővel az ISO 9000 Fórum, ahol két kollégánk, Csizmadia Edit, a MileStone Gazdasági és Mérnöki Tanácsadó Kft. fenntarthatósági szakértője és Seidl Tibor, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. üzletágfejlesztési vezetője is előadást tartottak.

A rendezvény fő témája az átalakuló világrend, a válságkezelési technikák és újrakezdési példák ismertetése, valamint az Ipar 4.0 és Minőség 4.0 versenyképességet növelő hatásának bemutatása volt. Környezetünk és életterünk néhány év alatt radikálisan megváltozott és a jövőben is ez a folyamatos változás és átalakulás lesz jellemző a mindennapi életünkben.  A rendezvény kiemelt célja a legjobb gyakorlatok bemutatása, valamint ezáltal a tudás- és tapasztalatátadás volt.  Emellett a konferencia lehetőséget adott a szakmai beszélgetések folytatására, a koronavírus miatt elmaradt események után. 

Edit előadása a globális és lokális környezeti és társadalmi problémákról szólt, illetve, hogy hogyan reagál erre az üzleti szféra. Kitért arra is, hogy mi motiválja a vállalatokat, hogy nagyon rövid időn belül fenntarthatóbb működésre álljanak át. Az ESG, azaz a környezeti („Environmental”), társadalmi („Social”) és vállalatirányítási („Governance”) faktorok figyelembevételét a befektetői vagy finanszírozási döntésekben, kockázatkezelésben már a 2000-es évek elején kezdték az elemzések hangsúlyozni, de az igazi piaci áttörésre az elmúlt 1-2 évben került sor. Egyre több cég készíti el ESG stratégiáját, méri és riportálja ESG adatai, amelyek értékelésére professzionális minősítő cégek is szakosodtak. A KÉSZ Csoport reagálva a szabályozói, befektetői és piaci elvárásokra 2021-ben döntött úgy, hogy átfogó és hosszú távú fenntarthatósági programba kezd. Edit előadásában bemutatta ennek lépéseit, eredményét és gyakorlati tapasztalatait is. 

Tibor előadásában a kivitelezési munkákat támogató digitális megoldásokról beszélt, arról hogyan és milyen eszközöket keres a kivitelezési terület a munkák hatékonyságának, minőségének növelésére. Ezen a téren számos technikai megoldás segítheti a folyamatokat, a különböző eszközök és megoldások mellett új, a munka gördülékenységét is növelő személetmód kialakításával is foglalkoznak a kivitelező cégek. Érdekes kitekintésre adott lehetőséget, hogy a digitalizációs technikák fejlődése várhatóan a következő években jelentősen gyorsulni fog. A kutatások alapján a fejlődés, a mesterséges intelligencia használatára is támaszkodó eszközök fejlődése több, mint 30%-ra vehető a következő 3-5 évben (McKinsey&Company felmérése alapján). A piac szereplői olyan megoldásokat kínálnak, - és a kivitelezői oldal is olyan alkalmazásokat keres - amelyek beilleszthetőek a kivitelezési folyamatokba és a tervezéstől az üzemeltetésig minden projektszakaszban aktív támogatást adnak a projektben résztvevők számára. Az előadásban a megoldásokkal kapcsolatos elvárások kerültek bemutatásra, továbbá az, hogy milyen célkitűzések vezérlik a kivitelező vállalatokat és milyen területen milyen eredmények várhatóak ezektől a digitális eszközöktől.  Ezek mellett Tibor előadása kitért a szemléletmódbeli változásokkal elérhető hatékonyságnövelésre is, ahol a folyamatok elemzésével és a különböző veszteségek csökkentésével elérhető eredmények vezetnek magasabb színvonalú, határidőre, meghatározott költségkeretek között történő kivitelezés eléréséhez. Ezen a területen a LEAN Construction főbb alapelveinek rövid bemutatásával zárult az előadás. 

Köszönjük kollégáinknak, hogy képviselték a KÉSZ Csoportot a Nemzeti Minőségügyi Konferencián!