A jövő kulcsa: digitalizáció és edukáció

A jövő kulcsa: digitalizáció és edukáció

A költségek csökkentésének, a minőség javításának és a határidők betartásának egyik leghatékonyabb eszköze a tudatos és minden szintre leszűrődő digitalizáció lehet, melynek már most számtalan eleme és szereplője igyekszik tágítani a rendkívül vegyes képet mutató hazai építőipari szakmát. Digitalizáció és edukáció kéz a kézben járva a kulcsai a jövő fenntartható és hatékony kivitelezéseinek.

Naderi Zsuzsanna, az Edupark Nonprofit Kft. ügyvezetője is résztvevője volt annak a kerekasztal beszélgetésnek, amely az utánpótlás fontosságát hangsúlyozta. A Portfolio Építőipar 2022 Konferencia szakképzéssel foglalkozó szekciójában arra keresték a választ, hogy létezik-e megoldás a szakemberhiány legyőzésére.

A jövő kulcsa: digitalizáció és edukáció

Az építőgazdaság drasztikus mennyiségi és minőségi munkaerőhiánnyal küzd, amely – elemezve a kilátásokat – elsősorban a fizikai állományban fokozódik jelentősen közép- és hosszútávon egyaránt. Ennek okán a termelékenység elkerülhetetlen növelését az erőteljes digitalizáció és a munkafolyamatok újragondolása (beleértve a moduláris gyártás felé való elmozdulását) mellett a fejlesztett, folyamatosan képzett humán tőke fogja táplálni. A fizikai állomány utánpótlásához a szakmai alapoktatás innovatív megerősítése, valamint az „okosodó” építőipar műveléséhez szükséges munkavállalói kompetenciák és szakmai tudás intenzív, koordinált fejlesztése szükséges.