Hangszerekké váltak az épületek: acélszerkezetekkel komponált zenét a KÉSZ Metaltech

Ikonikus épületek fém- és acélváza vált hangszerré egy különleges eszköz segítségével a KÉSZ Metaltech építőipari cég látványos videójában. A zenét a filmhez a fémvázak rezonanciái adták, azaz magukat az épületeket használták alkalmi hangszerként. 

A budapesti városkép híres épületei szokatlan szerepet kaptak: alkalmi hangszerként szerepelnek egy videóban, amely a KÉSZ Metaltech építőipari cég által kivitelezett létesítményeket mutatja be. A KÉSZ Csoport tagvállalata, a KÉSZ Metaltech Kft. harminc éve foglalkozik acélszerkezetek kivitelezésével, valamint esztétikai- és ipari homlokzatokkal a tervezéstől egészen a kivitelezésig. A vállalat olyan ikonikus épületek munkálataiban vett részt, mint a tavaly megújult Hungexpo, a Puskás Aréna, az Agora, a Pillar Irodaház vagy a jelenleg is épülő Nemzeti Atlétikai Stadion, amely a jövő évi atlétikai vébé otthona lesz. 

Fémszerkezetekből hangszerek, épületekből zene
A cég tevékenységét bemutató és a külpiaci terjeszkedését segítő image videó a Positive Adamsky kreatív csapatának munkája. A készítők a különböző fémszerkezetek egyediségét a zenével kapcsolták össze. Ehhez egy olyan érzékelő tappancsokból álló szerkezetet helyeztek el az épületek vázán, amely átveszi a tárgyak rezgését és zenei hangokká alakítja azokat. A videóban szereplő zenész magukon az épületeken kezdett el játszani, így a Metaltech által létrehozott, megmunkált fémek hangszerekké formálódtak. A film zenéje a zenész-producer iamyank munkája, aki szerepel is a videóban. „Habár nagy rajongója vagyok a szintetizált hangoknak, a világban végtelen számú hangforrás létezik, amiknek zenévé formálása ősi hagyomány. A monumentális fémszerkezetek zenei karaktere egy viszonylag friss szín ezen a palettán, semmihez sem hasonlítható az a mélység és erő, ami a felületükre rögzített hiperérzékeny mikrofonokon keresztül hallható" – mondta. 

A film látványvilágának keretét szintén a KÉSZ Metaltech közreműködésével született épületek adták meg, ahol a tükör- és üvegfelületekkel való játék is fontos szerepet kapott, az épületek grandiózusságát pedig drónfelvételekkel emelték ki. Az indusztriális környezet mellett a természet is megjelenik, és a képi világ állandó kapcsolatot teremt a természet, az ember, és az ember alkotta szerkezet között.

„Szerettük volna megmutatni, hogy igazi művészet és precizitás van a minket körülvevő épületekben is. Nagy büszkeség számunkra, hogy eddig is rengeteg ikonikus létesítmény munkálataiban vehettünk részt, amelyek meghatározzák a városképet és még hosszú ideig részei lesznek az emberek mindennapjainak. A KÉSZ Metaltech a magyar projektek mellett számos külföldi referenciával is rendelkezik, idén pedig tovább dolgozunk azon, hogy a külpiacokon is meghatározó szereplők legyünk, ebben segít ez a brand movie is” – mondta Barócsi Róbert, a KÉSZ Metaltech Kft. ügyvezetője.