KÉSZ Csoport: A sikerágazat adhat pillért a tartós növekedéshez

Az utóbbi években kiemelkedően jó teljesítményt nyújtó építőipar is megtorpant a járvány miatt, ám a szektor készen áll arra, hogy - hasonlóan a pandémia előtti évekhez - tempós növekedéssel segítse a magyar gazdaság fejlődését. 

Az idén változatos képet mutatott az építőipar, az ágazatnak voltak jó hónapjai, de még nem került tartós emelkedőre, ez pedig részben a járványhatással magyarázható. Kedvező azonban, hogy összességében az év első hat hónapjában az építőipar termelésének volumene 7,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A szóban forgó féléves időszakon belül januárban, márciusban, májusban és júniusban pozitív eredményt ért el az ágazat, februárban és áprilisban viszont visszaesés volt. 

Vida Tamás, az egyik legsokoldalúbb portfólióval rendelkező magyar vállalatcsoport, a régiós piacokon is aktív KÉSZ Csoport vezérigazgatója elmondta: „Júniusban az építőipari termelés volumene 27,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a nyers adatok szerint. A teljes építőipari piac jövőbeni teljesítményét meghatározó rendelésállomány alakulása a legújabb adatok alapján pedig kedvezőnek mondható. A júniusban megkötött új szerződések volumene 66 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Emellett az össz építőipari rendelésállomány volumene június végén 21 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.”

Tartós pillér
A vezérigazgató szerint a szektor évtizedes távlatban kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Az ágazat termelésének volumene a 2010-es szinthez képest 2019-ben közel 70 százalékkal volt magasabb, 2020-ban viszont a járvány miatti megtorpanás következtében ez a mutató csökkent, és több mint 50 százalékkal haladta meg a tíz évvel korábbi bázist. Fontos azonban azt is látni, hogy tíz év alatt az építőiparban foglalkoztatottak száma 31 százalékkal nőtt, 2020-ban már több mint 360 ezer embernek adott munkát az ágazat, ez a bővülés pedig lényegesen meghaladja a 19 százalékos növekedést mutató nemzetgazdasági átlagot. 

Az elmúlt évtizedben látott építőipari növekedés, a kiépült emberierőforrás- és eszközkapacitások jó alapot adnak ahhoz, hogy az ágazat a pandémia okozta bizonytalanság elmúltával tartósan hozzájáruljon a gazdaság fejlődéséhez. Vida Tamás szerint ezért is fontos, hogy ezek a kapacitások megmaradjanak. A piaci szereplők, köztük a KÉSZ Csoport is abban bízik, hogy a gazdaság újraindulásával a magánszektorban, valamint az állam által és uniós forrásból finanszírozott beruházásokban továbbra is meghatározó szerepet kap az építőipar, az ágazatban pedig egyre inkább megjelennek a fenntarthatósági szempontok is.