KASZ+ 2023

Huszadik alkalommal kerül megrendezésre a KASZ+ alkotótábor

A mai napon kezdetét vette a XX. Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion, amely június 5. és 23. között zajlik. Idén kilenc nemzetközileg is elismert képzőművész érkezik a KÉSZ Ipari és Innovációs Parkba. Igazán egyedinek mondható ez az indusztriális alkotói környezet, ráadásul a művészeket munkáik megalkotásában a KÉSZ Csoport dolgozói is segítik, többek között a CNC-sek, hegesztők, mérnökök.

„Az idei év számunkra különleges jelentőséggel bír, hiszen jubileumi évről van szó. 2004-ben kezdtük a Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion tervezését a KASZ-t. Most a 20. megrendezése áll előttünk. Az alkotótábor a korábbi évekből komoly művészeti referenciákkal bír, a művek több jelentős magyarországi és külföldi tárlaton mutatkoztak már be, emellett nagyszerű lehetőség ilyenkor a résztvevőknek, hogy jó kapcsolatokat köthessenek egymással, illetve eszméket is tudnak cserélni. ”- mondta Árvai István, a K-ARTS Művészeti Alapítvány művészeti vezetője.

A jubileumi szimpozionon Árvai István társkurátora Nagy T. Katalin művészettörténész, az Antal-Lusztig-gyűjtemény kurátora lesz.

Japánból, Finnországból és Norvégiából is érkeznek alkotók

A meghívott alkotók között két kecskeméti művész is szerepel: Király Gábor festőművész, akinek feltett szándéka, hogy idén megtanul hegeszteni és szobrászként debütál, valamint Majoros Gyula, a KASZ alapító tagja, akinek idén is a keze alatt mesél majd a fém.

Norvégiából érkezik Anne-Karin Furunes képzőművész, aki a múltat kutatva archív fotók feldolgozásával, azok pixelre bontott megjelenítésével foglalkozik. Kecskeméten lesz Kalle Eriksson szintén norvég képzőművész is, aki fémlemezekkel kísérletezve akar installációkat létrehozni, valamint tűzzománcfelületeket készíteni.

Finnországból a magyar származású Kozári Hilda képzőművész látogat az alkotótáborba, aki hosszú évek óta vizsgálja munkáiban és kiállításaiban a különféle érzékszervek együttes szerepét.

Szintén az észak-európai országból, Helsinkiből érkezik Kecskemétre Markus Kahre szobrászművész, aki munkái során gyakran használ tükröket és más optikai csalódásra építő technikákat.

Az alkotóműhely német vendége a Berlinben élő kortárs német-magyar festőművész, Lilla von Puttkamer lesz, aki magyar édesanyja révén sok szállal kötődik Magyarországhoz.

Fukui Yusuke Magyarországon élő japán festőművész legutóbb 2018-ban járt a kecskeméti acélszobrászati művésztelepen. Öt éve az acélmű melléktermékével, vasporral, rozsdával, valamint acélszemcsékkel festett lenvászonra, de készült egy látványos kalligramja (képvers) is 25 milliméter vastagságú acéllemezből.

Eljön a jelenleg Svájcban élő Szabó Ottó szobrászművész, művésznevén Robotto is, aki talált tárgyakból, ipari alkatrészekből, fémhulladékból készíti el szobrait.

KASZ+ 2023

A nemzetközi alkotótábor ezúttal is egy összegző tárlattal zárul, amely június 23-án délután 16 órakor nyílik meg az IQ Kecskemét irodaház mélygarázs kiállítóterében, és egészen július 31-ig lehet majd megtekinteni. A kiállítás a június 24-i Múzeumok Éjszakáján is látogatható.