Duna Terasz Grande - KÉSZ Csoport állásfoglalás

A Duna Terasz Grande Lakópark generálkivitelezője a több mint négy évtizedes múlttal rendelkező KÉSZ Csoport tagvállalata, a KÉSZ Építő Zrt. A munkálatok 2020. októberében kezdődtek, és az átadás tervezetten 2023 márciusában történt volna, azonban a kivitelezésben a koronavírus-járvány utáni állapotok, valamint az orosz-ukrán háború az építőipari piacra gyakorolt hatásai és következményei számos nehézséget okoztak. Többek között kiszámíthatatlanná vált az alapanyag-ellátás, valamint az erőforrások rendelkezésre állása, melyek jelentős késedelmeket okoztak és hátráltatták a kivitelezés ütemét. A drasztikus árfolyamváltozás miatt emellett problémát okozott az is, hogy jelentős árnövekedéssel kellett szembesülnünk. A KÉSZ Csoport alapelve az, hogy építőipari kivitelezést nem hagy félbe, így a beruházást megvalósította, a lakások elkészültek. Az építőipari árak a KSH statisztikája alapján 56 %-kal emelkedtek, a Budapest XIII. kerületében a lakásárakban hasonló emelkedés történt. A KÉSZ Építő Zrt. a lakópark megvalósítása érdekében saját pénzügyi forrásaiból megelőlegezte a megemelkedett költségeket, amit a Duna Terasz Grande Kft. nem kompenzált irányába. Az előre nem látható események által okozott áremelkedés több milliárd forintos összeget tesz ki, melyet kizárólag a KÉSZ Építő Zrt. viselt. 

A KÉSZ Építő Zrt. az átadás előtti utolsó lépésként, a lakásokban a vevői hibalistán szereplő hibákat, illetve valamennyi, az irányadó szabványok szerinti hibát kijavított, így a lakópark, a lakások, a közösségi terek, azaz a teljes épület több hónapja beköltözésre alkalmas állapotban van. Erről azok a lakók is megbizonyosodhattak, akik a KÉSZ Építő Zrt. által szervezett személyes bejáráson részt vettek és megtekintették saját ingatlanjaikat. 

A lakópark építtetője, a Duna Terasz Grande Kft. azonban a már javított hibákon felül több tízezres darabszámban vett fel az átadás-átvételi hibalistára műszakilag nem értelmezhető, nem releváns, vagy éppen az irányadó szabványoknak megfelelő, de általuk mégis hibásnak értékelt munkákat. A kijavított vevői hibákon felüli építtető által vélt hibák - bár a lakások használhatóságát nem befolyásolják - akadályozzák a Duna Terasz Grande Kft-vel való műszaki átadás-átvétel lezárását. Mindezek gyors és hatékony kezelése miatt a KÉSZ Építő Zrt. tárgyalásokat kezdeményezett az építtetővel, azonban az erőfeszítések ellenére ezek nem vezettek eredményre. 

Az épület magas szintű készültsége ellenére 2024. 01.10-én a Duna Terasz Grande Kft. felmondta a kivitelezési szerződést vállalatunkkal, mely tovább akadályozta az ügy gyors és hatékony lezárását. A KÉSZ Építő Zrt. több javaslatot tett az építtető számára az elszámolásra, azonban ezekre már több, mint egy hónapja nem kapott választ, hiába kezdeményezett ügyvezetői és tulajdonosi szintű tárgyalásokat. A lakások a vevőknek való átadásáért az építtető felel, akivel a vevők szerződéses viszonyban állnak. A hatályos jogszabályoknak megfelelően a Duna Terasz Grande Kft. és a KÉSZ Építő Zrt. közötti elszámolás lezárása a feltétele annak, hogy a vevők birtokba vehessék ingatlanaikat. 

A KÉSZ Építő Zrt. a rá bízott munkát elvégezte, melynek minőségéért felelősséget vállal, a lakók által jelzett hibákat javította. A szerződés felmondása óta azonban a KÉSZ Építő Zrt-nek nincs ráhatása a projekt további kimenetelére. Vállalatunk együtt érez a vevőkkel, és mindent megtesz a helyzet mielőbbi megnyugtató rendezése érdekében. Célunk, hogy az elszámolást és a projektet minél előbb lezárjuk a Duna Terasz Grande Kft-vel és az elkészült lakópark lakásait az építtető minél előbb átadja a vevőknek.