Fenntarthatósági_stratégia

A KÉSZ Csoport fenntarthatósági stratégiájával ismerkedhettek a résztvevők a Green Future Konferencián

Az idei HuGBC által megrendezett Green Future „Válaszút előtt – Úton a karbonmentes építés felé” konferenciának díszvendége és kiemelt szakmai partnere Németország volt, fő témája pedig a hazai építőipar zéró karbon útiterve. Légrády Zoltán, a KÉSZ Csoport Minőségügyi Üzletágvezetője a cégcsoport fenntarthatósági törekvéseit mutatta be az eseményen. 

Német és magyar építőipari jó gyakorlatokkal, a zéró karbon hazai helyzetkép elemzésével zajlott a Green Future konferencia, ahol a jelenlévők elsőként nyerhettek betekintést a Környezettudatos Építés Egyesület (HuGBC) Zéró Karbon iparági felmérésének eredményeibe. Mivel az éghajlatvédelem alapvető feltétele a fenntartható és működőképes jövőnek az idei esemény fókuszában a karbonkibocsátás csökkentése, az Európai Unió Taxonómia rendelete, a zöld ingatlan finanszírozás és a nemzetközi, valamint a hazai jó gyakorlatok álltak.  

"Ahhoz, hogy 2050-re versenyképes, erőforrás-hatékony gazdasággá alakuljunk át, nettó zéró karbonkibocsátású működésre szükséges átállnunk, amely folyamat kulcselemei az építőipari ágazati együttműködés, az innováció és az életciklus szemlélet" - hangsúlyozta nyitóbeszédében Szarvas Gábor, a HuGBC elnöke. Az idei konferencia díszvendége Németország volt, melynek képviseletében Christiana Markert, a Német Nagykövetség nagykövet-helyettese mondott fővédnöki köszöntőbeszédet. Az első szekcióban és a kerekasztal beszélgetés során az építési ágazat zöld finanszírozása és az ESG volt a fókuszban, a másodikban a résztvevők megismerkedhettek a hazai iparági szereplők konkrét példáival és eddigi eredményeivel.  

Légrády Zoltán, a KÉSZ Csoport Minőségügyi Üzletágvezetője bemutatta a KÉSZ Csoport fenntarthatósági stratégiáját, az idén először publikált fenntarthatósági jelentést, a főbb akciókat és eredményeket, valamint a jelenleg futó környezetvédelmi terméknyilatkozat projektet. 

"Érintettjeink, az ügyfeleink, a pénzintézetek komoly elvárásokat támasztanak a KÉSZ Csoporttal szemben fenntarthatóság területen, amely meghatározza a beszállítói láncban betöltött szerepünket is. A jogszabályi előírások szintén egyértelmű jövőbeli irányt jelölnek ki számunkra és a teljes építőipari ágazat számára. Azonban fenntarthatósággal Cégcsoportunk nemcsak kötelezettségként, hanem hosszú távú, nyereséges tevékenységként is foglalkozik, amely versenyelőny forrása lehet" - emelte ki előadásában Légrády Zoltán. 

Fenntarthatósági_stratégia

A környezetvédelmi terméknyilatkozat projektben jelenleg a Milestone Kft., a KÉSZ Ipari Gyártó Kft., a dvb Kft., a KÉSZ Metaltech Kft. közösen dolgozik a gyártott termékek életciklus elemzésén. A projekt végeredményeként acélszerkezetre, különböző vasbeton termékekre, homlokzatburkolatokra és nyílászáróra úgynevezett EPD (Environmental Product Declarations) dokumentáció készül, amely külső, harmadik fél által is hitelesített, átlátható és összehasonlítható adatokat és információkat tartalmaz a termékek életciklusának környezeti hatásairól. Megrendelőink vagy az építész tervezők számára így lehetővé válik az építési projektek során beépített termékeink környezetre gyakorolt hatásainak kiszámítása, valamint a folyamatok feltárása segíti a fejlesztendő területek beazonosítását, így csökkenthetjük a veszteségeket, a keletkező hulladékot, illetve a felhasznált energia mennyiségét.